Geriatrie

Ons land krijgt steeds meer ‘oude’ ouderen. Bij veroudering is het erg belangrijk dat het leven een zo hoog mogelijke kwaliteit behoudt en dat er sprake blijft van een goede gezondheid, vitaliteit en zelfredzaamheid. Bij ouderen komen vaak evenwichtsproblemen voor en die vergroten het valrisico. Een val heeft vaak nare gevolgen en leidt tot het verlies van zelfstandigheid.

Dementie wordt beschouwd als een ziekte van de hersenen. Maar dementie leidt ook tot problemen met bewegen en een vergroot risico op vallen. Veel dementerenden bewegen te weinig. Soms maar een paar minuten per dag!  Onze fysiotherapiepraktijk speelt een rol bij het activeren van dementerenden in ’t Zorghuus in Ysselsteyn. Wij geven hier twee keer per week fysiotherapie aan een groep dementerenden om ze op een gerichte en leuke manier meer te laten bewegen. Naast de positieve lichamelijke effecten, blijkt ook dat mensen veel alerter zijn als ze voldoende bewegen.

Fysiotherapie bij ouderen heeft als doel:
Het behouden en verbeteren van:

  • algemene conditie
  • beweeglijkheid
  • spierkracht
  • evenwicht
  • verkleinen van het valrisico

Voldoende bewegen helpt Alzheimer voorkomen en de kwaliteit van leven en zelfredzaamheid in het dagelijks leven te behouden.